DOGAĐANJA

ŽIC ART, 12. 2. - 4. 3. 2018. - ŽIC ART IVANE ŠARONJA STOJAK IZLAŽE U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Ivana Šaronja Stojak – »ŽicArt« – iz Zagreba, diplomirana odjevna tehnologinja, stvara nakit od žice već nekoliko godina. Godine sazrijevanja, životnog, profesionalnog, ali i osobnog i umjetničkog, od Ivane su stvorile jednu od najprepoznatljivijih figura na zagrebačkoj kreativnoj sceni.

Ivana od žice izrađuje nakit koji na promatrača ostavlja snažan dojam: osebujno i upečatljivo prstenje, dominantno i masivno, ali opet diskretno, suptilno i na svoj način krhko, ukrašeno dekorativnim detaljima; začudne i neobične narukvice, prozračne žičane skulpture koje se sljubljuju s nježnim ženskim zapešćem na poseban način; broševe, naušnice i ogrlice, osobite po dizajnu i izradi. Svaka njezina kreacija originalna je, obilježena autoričinom vedrom osobnošću.

Poseban su dio Ivaninog rada originalne »ŽicArt Balls«, skulpturalne kuglaste lampe opletene žicom, koje se unutar kućnog ambijenta u kasna popodneva i večere odjednom pretvaraju u suptilne, senzibilne pokretače intimnih prostora i stvaraju začudan ugođaj u domovima.

Ivana je do sad sudjelovala na mnogobrojnim sajmovima kreativaca širom Zagreba (Otvoreno učilište, Kulturni klub Ograda, Branimir Centar, Trg bana J. Jelačića), a održala je puno  samostalnih izložbi svojih radova, najviše po knjižnicama grada Zagreba.

Izvor: GK ANTE KOVAČIĆA


GK ANTE KOVAČIĆA, 14. 2. - 4. 3. 2018. - RASTANAK S BOJOM - IZLOŽBA DRAGE JANČIĆA

Na zidovima knjižnice Ante Kovačića u Zaprešiću Drago Jančić udomaćio se još u njenim počecima, kada je s osnovnoškolcima ovog kraja podigao zid u čast književniku Anti Kovačiću i njegovom kapitalnom djelu U registraturi. Šareni sklop najobičnijih keramičkih pločica zaprešićkog Inkera, kojeg su djeca pod pedagoškim vodstvom profesora Jančića iscrtavala svojim doživljajima Kovačićeva romana, najtoplija je dobrodošlica đaku kojem se poput Ivice Kičmanovića od prvoga pogleda (na grad) potrese nešto čitavim bićem… Stripovski ansambl sličica karakterizira nespretan dječji izraz koji se predstavlja u potpunoj neposrednosti, ne hineći ništa, lijep u svojoj jednostavnosti.

Vodeći djecu kroz materiju likovnog jezika, profesor Jančić usput je učio kako biti nespretan, neposredan, rasterećen pred praznim platnom ili hrgom gline. Onome tko je upoznat s njegovim likovnim radom prva je asocijacija vedrina kojom odiše, energija boje, kako kaže prof. Špoljarić. 

U ovdje predstavljenom opusu Drago Jančić odlučio je odmoriti svoju prepoznatljivu paletu vedrine i izraziti se sredstvima iz kojih boje i oblici nastaju i u koja se vraćaju. Nizovi čvrstih linija i mrlja borave u akromatskim staništima, prigibaju se kompozicijama nekih prijašnjih Jančićevih ostvarenja iz kojih je ovaj put iščezla boja. Novo ruho sugerira novo motrište vlastitog rada, prelazak iz raskoši u asketizam, u kojem se čovjek rastaje od nagomilanih potreba, i sastaje s novima. Staru paletu treba očistiti, da se nove boje ne bi umrljale. Mirko Škoc