U DJEČJEM TJEDNU UČIMO O KULTURNOJ BAŠTINI

Dječji tjedan obilježava se od 1. do 7. listopada u svim gradovima i općinama sa statusom Grada – prijatelja djece, tako i u Samoboru. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je Europska godina kulturne baštine, a kroz razne aktivnosti potiče se podizanje svijesti o zaštiti kulturne baštine te ulozi djece i mladih u njezinu očuvanju. 

Tako će i započeti Dječji tjedan, radionicom izrade tradicionalnih igračaka od perušine, u ponedjeljak, 1. listopada na Dječjem odjelu samoborske knjižnice. U 10:00 sati prvi će se u tome okušati mališani iz DV Izvor, a u 18:00 sati pozivamo svu zainteresiranu djecu da i sami vide kakve su to igračke i kako se izrađuju.

U utorak, 2. listopada Dom zdravlja Zagrebačke županije obilježit će Nacionalni tjedan dojenja, a tom će se prigodom voditelji Ispostava, glavne i patronažne sestre, voditeljice grupa za potporu dojenja i predstavnici dječjih vrtića okupiti kod novopostavljene klupe za dojenje na dječjem igralištu na Trgu Matice hrvatske. Početak obilježavanja je u 13:00 sati. 

Istoga dana u 19:00 sati u POP UP kinu održat će se predavanje o dječjim pravima o kojima će pričati Tamara Gojković iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

U Dječjem tjednu organiziraju se i susreti djece s gradonačelnicima, a ovom će prigodom u srijedu, 3. listopada članove Dječjeg foruma i predstavnike samoborskih osnovnih škola u Hrvatskom saboru ugostiti samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak. 

Nastavljamo s učenjem o kulturnoj baštini pa će se u četvrtak, 4. listopada u Bunkeru održati likovne radionice za školarce na temu grafike samoborskog kraluša. Radionice počinju u 10:00 i 14:00 sati. 

U 18:00 sati predstavljamo slikovnicu „Sreća je…“ autorice Bernardice Horvat Petravić na Dječjem odjelu Gradske knjižnice s početkom u 18:00 sati. Slikovnicu je ilustrirao Miran Šabić, a bavi se temom dječjih prava.

Svjetski dan nastavnika obilježava se u petak, 5. listopada, započinje sportskim susretima i kreativnom radionicom u OŠ Bogumila Tonija, a predavanje „Učitelj u oku djeteta“ će tim povodom u Bunkeru u 12:00 sati održati Sonja Jarebica. Aktivnosti će se održavati kroz cijeli dan, sve do 19:00 sati kada se u Samoborskom muzeju otvara izložba učitelja Likovne kulture, Ruže Barbarić, Nevenke Miklenić i Slavena Jurića.

Dječji tjedan završava u subotu, 6. listopada kada će se građanima u 11:00 sati na središnjem gradskom Trgu predstaviti članovi Dječjeg foruma. 

Podijeli: